Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Ардино и Община Кърджали и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Резервати
Природен резерват "Белите брези"
Природен резерват "Белите брези"

На територията на Област Кърджали се намират пет резервата с национално значение:

  • резерват Казълчирпа - 170 ха
  • резерват Боровец - 360 дка
  • резерват Белите брези - 3 680 дка
  • резерват Чамлъка - 30 дка
  • резерват Вълчи дол - 756,7 ха

 

Белите брези

Това е едно от най-живописните места на кърджалийски регион и в целите Родопи. Намира се на 30 километра от Кърджали и на 6 от Ардино. Мястото е изключително удобно за почивка и възстановяване и е с най-голямо регионално и местно значение за развитието на туризма и отдиха в района.

Това е единствената естествено брезова гора в Родопите. Такива са рядкост и в цялата страна. Цялата площ е 3 680 декара. Преобладават брезите, но има бук, бял и черен бор, смърч и други.

Тук се намира туристическият комплекс „Белите брези” разполагащ с 12 ведомствени станции, с общ капацитет 250 легла. Въздухът в комплекса спомага за лечението на белодробни и алергични заболявания.

До резервата може да се достигне с кола или автобус или пешком. Може да се използва за отправна точка за туризъм към централните части на планината.

Последна актуализация на 14.12.2004