Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Ардино и Община Кърджали и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Регионален исторически музей - Кърджали
Музеят разполага с над 37 000 ценни предмета от регистрираните в региона над 180 археологически обекта
Музеят разполага с над 37 000 ценни предмета от регистрираните в региона над 180 археологически обекта

Създаден е през 1965 година от архитект Померанцев, по чийто планове е изграден и храм-паметникът "Александър Невски" в София. За града, руският архитект (след пътуване до Близкия Изток), проектира грамадна каменна сграда в ориенталски стил, която през 20-те години на XX в. е била предназначена за медресе - духовно училище.

(За справка - Кърджали влиза в пределите на България октомври 1912 г.)

Медресе тогава тя не става. Сега е исторически музей - с много богата сбирка: етнографска, минерална, но най-вече историческа.

Културната карта на района е цялата нашарена с означения за крепости, църкви, гробници. Навсякъде текат предполагаеми връзки, които тепърва ще се изследват от историците - между тракийските светилища, между епископските центрове, между античните находища и предсредновековните пластове на крепостите.

Колкото до колекцията, антропоморфните фигурки, както и една фамозна нефритена свастика, намерена в неолитното находище в центъра, вдигат много високо летвата на нивото на провинциалните музеи у нас.

Главният фонд е разположен на три етажа – археологичен, природен и етнографски. Разполага с над 37 000 ценни предмета от регистрираните в региона над 180 археологически обекта. Най-интересните обекти са:

  • преисторическата могила край Седларе
  • римската вила Армира
  • манастирския комплекс Йоан Продром
  • тракийския дворец Перперикон
  • крепост Устра
  • крепост Боровица
  • крепост Моняк и др.

Експозицията е открита през 1987 година и е разположена на 1800 квадратни метра. В двора около водни басейни са засадени уникални за страната ни растения.

На първия етаж в 9 зали е представена историята на региона от 4000 преди новата ера до Средновековието. На втория етаж е представена природата на третия – етнографията на Кърджалийско.

Експозициите на трите отдела "Археология", "Природа" и "Етнография"с над 30 000 експоната показват най-характерните особености в историческото развитие на Източните Родопи от VІ-то хилядолетие пр. н. е. до наши дни. Експонатите са представени в интересна като архитектура и пригодена специално за експозиции сграда с парк около нея. Обхватът на дейността му е Източно-Родопския регион.

С Постановление на Министерският съвет от 28 юли 2000 година Историческия музей - Кърджали е утвърден за регионална културна институция. Малко са градовете в България, които притежават подобен музей.

Музеят е посещаван от четирите посоки на света - от Норвегия до Австралия и от Япония до Ирландия.

Част от етнографската експозиция-обущарство
Част от етнографската експозиция-обущарство
Част от етнографската експозиция-тютюнопроизводство
Част от етнографската експозиция-тютюнопроизводство
Последна актуализация на 14.12.2004