Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Ардино и Община Кърджали и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Води
Водният отток на реките в областта се характеризира с рязко изразен февруарски максимум
Водният отток на реките в областта се характеризира с рязко изразен февруарски максимум

Водните площи са 2% от структурата на територията на областта. Водният отток на реките в областта се характеризира със снежно-дъждовен режим, есенно-зимно пълноводие и рязко изразен февруарски максимум. Под влияние на значителните пролетно-летни валежи зимното пълноводие преминава във вторично пролетно пълноводие и по такъв начин в режима на реките се формира една обща многоводна фаза от ноември до април, през която протичат 80-90% от годишния обем от оттока.

Близо до с. Кирково, в местността "Варниците" има няколко находища на минерална вода, от които едно е проучено и каптирано. Дебитът на водата е 30 л/сек, а температурата е 22-270 по Целзий. Минералната вода лекува успешно кожни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

Минерална вода има открита и в района на квартал Боровец в град Джебел, като съществува възможност за изграждане на санаториум или балнеолечебен център. Водата е бистра, безцветна, без мирис и с температура 340 С и с дебит 720 дм3/минута.

Последна актуализация на 14.12.2004